Mitkä tunnit sopivat raskaanaoleville
Useimmat Fiiliksen lajit sopivat myös odottaville äideille. Tässä muutama vaihtoehto:
-
Kehonhuolto
-
Jooga
Koko raskauden ajan kannattaa liikkua niin mielenvirkeyden kuin fyysisen hyvinvoinnin kannalta.
Omaa kehoa tulee kuitenkin kuunnella tavallista valppaammin sekä harjoittelun aikana, että sen jälkeen. Tuttuja lajeja voi huoletta jatkaa koko raskauden ajan, kunhan laskee treenin tehokkuutta ja vähän soveltaa liikkeitä.
Oleellisinta raskaus-ajan liikunnassa on mieltää se, että liikutaan kunnon ylläpitämiseksi, ei niinkään kohottamiseksi.
Terve odottaja voi hyvin liikkua raskauden puoliväliin saakka samalla lailla kuin ennen raskautta ilman, että sykkeitä ja hengästymistä tarvitsee tarkkailla. Vasta noin 24 raskausviikon jälkeen kannattaa välttää liikkumasta yli 150 sykkeellä 15 minuuttia kauempaa. Tässä vaiheessa myös sikiön syke nousee suhteessa äidin sykkeeseen, ja liian kovassa rasituksessa voi istukan toiminta heikentyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sykkeen käyttäytyminen on hyvin yksilöllistä, joten ehdottomien sykerajojen antaminen on vaikeaa.
Muutamia vinkkejä eri tunneille:
Step, Tanssi
Sovella liikkeet niin, että pystyt suorittamaan ne turvallisesti. Vältä ponnistuksia, hyppyjä, sekä nopeita suunnanmuutoksia, eli ennakoi liikkeitä aikaisempaakin tarkemmin.
Spinning:
Nosta ohjaustanko normaalia korkeammalle ja siirrä satulaa aavistuksen taaemmaksi. Näin vatsa saa enemmän tilaa ja ajoasennot tuntuvat miellyttävämmiltä. Muista tarkkailla sykkeitäsi koko tunnin ajan!
FiilisPumppi, Muokkaus, lihaskuntoliikkeet:
-
Kun teet peruskyykkyä, avaa jalat hieman leveämpään haaraan ja käännä varpaat vähän ulospäin. Tällöin vatsalle tulee enemmän tilaa ja paino jakaantuu tasaisesti molemmille jaloille.
-
Kehon hormonaaliset muutokset tekevät nivelsiteistä ja liitoksista löysemmät. Erityisesti löystymistä tapahtuu suoliluun ja ristiluun välillä, lonkkanivelessä ja häpyluuliitoksessa. Tästä syystä haara- ja askelkyykyt kannattaa tehdä paikallaan, vaikka tunnilla niitä tehtäisiinkin liikkuen.
-
Kyykyissä ei välttämättä tarvitse lisäpainoja. Jos vatsan paino on kymmenen kiloa, on liikkeissä jaloillakin kymmenen kiloa enemmän painoa!
-
Jos kulmasoutu, maastaveto ja pystysoutu alkavat tangolla tehtyinä tuntua hankalilta, voit tehdä ne yhtä hyvin käsipainoilla.
-
Tee step-laudasta vinopenkki, jolloin et joudu olemaan rinta- ja ojentajaliikkeissä selinmakuulla tasaisella alustalla.
-
Kaikki päinmakuulla tehtävät selkäliikkeet voit tehdä konttausasennossa.
-
Punnerruksessa käytä apuna step-lautaa; aseta kädet laudalle ja polvet lattiaan, tällöin saat vatsalle lisää tilaa alaspäin mentäessä..
Vatsat:
Suoria vatsalihaksia ei kannata raskauden puolivälin jälkeen liiemmin treenata, sillä täyteen vatsaonteloon syntyy muutenkin painetta ja lantionpohjaan kohdistuu rasitusta. Syviä ja vinoja vatsalihaksia taas tulisi harjoittaa koko raskauden ajan. Myös lantionpohjanlihakset vaativat koko raskausaikana säännöllistä harjoittelua.
• kylkitaivutukset / kylkilankku / jalkojen nostot kyljellään
• lantionnosto
• Jalkojen rauhallinen työntö yläviistoon
• jalkojen rauhallinen kierto sivulle selinmakuulla, polvet koukussa
Jumppaa oman kuntosi ja taitosi mukaan; jätä liikkeitä väliin, pidä taukoja, valitse liikkeistä kevyemmät vaihtoehdot jne. Kannattaa aina muistaa kysyä ohjaajalta sopivia vaihtoehtoja liikkeille.
Onnellista odotusta!
Miten liikkua synnytyksen jälkeen?
Synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä. Liikunnan voi aloittaa heti kun omat voimat ja into antavat myöten. Anna kuitenkin keholle aikaa palautua myös luonnollisesti!!
Synnytyksen jälkeen aivan erityistä huomioita tulee kiinnittää lantionpohjan lihasten kuntouttamiseen. Näin voidaan välttää kohdun, virtsarakon ja emättimen takaseinän laskeumien ja virtsankarkailun kehittymistä.
Unohda alussa rajut vatsalihasliikkeet, raskas painoharjoittelu, sekä vältä tunteja joissa on voimakkaita hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia, kunnes lantionpohjan lihaksissa on riittävästi voimaa vastustamaan vatsaontelon painetta. Vatsalihasten treenaamisella synnytyksen jälkeen ei ole kiirettä, sillä liian varhainen rehkiminen voi kostautua vain takapakkina.
Keisarileikkauksen jälkeinen toipuminen vaatii hieman enemmän aikaa. Aluksi ei suositella vauvaa painavampia kantamuksia. Kunnonkohotusta voi aloitella pienillä kävelylenkeillä, ja pikkuhiljaa tehostaa kuntoilua esimerkiksi vatsalihasharjoituksilla, jos haava on umpeutunut kunnolla. Rankempi liikunta on hyvä aloittaa vasta, kun on käynyt jälkitarkastuksessa ja neuvotellut asiasta lääkärin kanssa.
Suositeltavia lajeja synnytyksen jälkeen Fiiliksessä ovat Keppijumppa,Syvävenyttely, Jooga, Pilates, FasciaMethod, Kehonhuolto
FiilisPumppi (vältä aluksi raskaita vastuksia) Muokkaus, Spinning (kun istuminen ei enää tee kipeää)
Miten toimitaan tunneille tullessa?
Luo tili ajanvarausjärjestelmäämme.
Pääset varaamaan tunteja kun sinulla on voimassaoleva kortti PREPAID-kortti.
Jos sinulla ei ole voimassaolevaa korttia voit ostaa sen jatkossa verkkokaupasta PREPAID-kortti-kohdasta.
Voit perua tunnin KOLME tuntia ennen tunnin alkua. Tämän jälkeen varausta eikä maksua voi perua.
Varaathan vain kohtuullisen määrän tunteja. Varaus on aina OSTOPÄÄTÖS
Seuraamme varauksia ja jos väärinkäytöksiä ilmenee siitä seuraa varauskielto tunneille kahdeksi viikoksi.
Jos ongelmia ilmenee voit laittaa viestiä info@fiilis.com tai 050-5503637
Kun saavut paikalle Fiilikseen varmista missä salissa tuntisi on.
SALI 1 Pääovet ostarilla (Vanhan mestarin vasemmalla puolella)
Ovet avataan 15 min. ennen ensimmäisiä tunteja. Ma -To ovet ovat auki illalla 16.00 lähtien.
Kassan aukiolo ma-ke klo16.00-16.30 ja torstaisin klo 16.00-17.30
SALI 2 Pienempi sali, käynti ulkokautta (Vanhan mestarin oikealla puolella)
Ovet avataan saliin n. 10-15 minuuttia ennen tunnin alkua.
Tässä salissa ei ole kassapalveluja eikä suihkuja. Pienet pukutilat löytyy mutta voit käyttää myös Salin 1 tiloja. Varmista kuitenkin ohjaajalta että sali 1 on auki kun tuntisi päättyy.
Tunnille ei erikseen tarvitse kuittaantua. Kaikilla osallistujilla TÄYTYY olla varaus tunnille, jotta tiedämme ketä tunneilla on.
Seuraamme käyntejä ja tarkastamme välillä kävijät että vältytään väärinkäytöksiltä. Jos väärinkäytöksiä (turhia varauksia,perumattomia varauksia) ilmenee tulee siitä min. kahden viikon viikon varauskielto.